Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο είναι απλό. Από τη στιγμή που οι τιμές εξαρτώνται κυρίως από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, πάντα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα με κίνδυνο σε περίπτωση που λιγοστέψουν τα αποθέματα οι τιμές να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.

Επίσης, για ένα νησί όπως η Κύπρος που λειτουργεί απομονωμένα από τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο να δούμε σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον οποιοδήποτε πάροχο (ημικρατικό ή ιδιώτη) γιατί πολύ απλούστατα δεν υπάρχει οικονομία κλίμακας στην Κύπρο.

Η πιο απλή λύση για τους οικιακούς καταναλωτές είναι να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους και να επενδύσουν σε Φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering (3-5 kWp). Συγκεκριμένα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα Φωτοβολταϊκά αφαιρείται από τον τελικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που υπάρχει πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια αφαιρείται από τον λογαριασμό της επόμενης διμηνίας (μέχρι ενός έτους περίοδο).

Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων Net Metering θα έχει όχι μόνο οικονομικό όφελος στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και περιβαλλοντικό όφελος στην ευρύτερη κοινωνία αφού για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τα Φωτοβολταϊκά, θα αποφεύγεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα CO2 που θα παραγόταν από την καύση ορυκτών καυσίμων (π.χ. φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα – κάρβουνο).